gratis ontwikkeladvies

Ben jij praktisch opgeleid (opleidingniveau van maximaal MBO-2) en wil je graag ontdekken welke kansen er voor jou liggen op de arbeidsmarkt, meld je dan aan voor het gratis STAP Ontwikkeladvies.

Per 1 april 2022 stelt de overheid een subsidiebedrag beschikbaar waarmee mensen met een opleiding op maximaal MBO-2 niveau een gratis Ontwikkeladviestraject kunnen volgen bij een loopbaancoach. In dit Ontwikkeladviestraject ga je ontdekken wat er voor jou mogelijk is op het gebied van je loopbaanontwikkeling, opleidingsmogelijkheden en/of je persoonlijke ontwikkeling.

Wat is het gratis STAP Ontwikkeladvies?

Vergelijkbaar met de eerdere subsidieregeling ‘NL leert door’ biedt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu de tijdelijke subsidieregeling Onwikkeladvies STAP aan. Deze subsidieregeling biedt mensen in de leeftijd van 18 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, met maximaal MBO-2 als opleidingsniveau, de mogelijkheid om een gratis ontwikkeladviestraject te volgen. Het doel van het ontwikkeladvies is: deelnemers helpen bij het bepalen van hun mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt en hen stimuleren om de regie van hun loopbaan in eigen handen te nemen.

Een unieke kans om kosteloos je loopbaan onder de loep te nemen!

Wat houdt het STAP Ontwikkeladvies in?

Het STAP Ontwikkeladvies is een kort traject waarin je meer zicht krijgt op je loopbaanmogelijkheden en ontwikkelkansen, om op basis daarvan je eigen keuzes te kunnen maken.

Het ontwikkeladviestraject bestaat uit 3 individuele sessies van elk 1,5 uur, waarin we globaal de volgende stappen doorlopen:

  • Stap 1: we bespreken je vraag en wat je graag aan het einde van het traject bereikt wilt hebben. Vragen die hierbij vaak centraal staan, zijn: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
  • Stap 2: we brengen je persoonsprofiel in kaart door te kijken wat jouw talenten, kwaliteiten en drijfveren zijn. Wat inspireert je en welke belemmeringen ervaar je om jouw kwaliteiten optimaal te benutten? We bespreken hierbij tevens wat jouw wensen zijn met betrekking tot zaken als arbeidsuren, reistijd, locatie e.d..
  • Stap 3: we oriënteren ons op jouw toekomst. Welke kansen liggen er voor je op de arbeidsmarkt? Wat zou je willen en wat is ervoor nodig om dat te bereiken?

Je rond het Ontwikkeladviestraject af met een ontwikkelplan, waarin de acties worden beschreven die je op de korte en lange termijn kunt gaan inzetten.

Wat levert het STAP Ontwikkeladvies je op?

  • Je wordt je meer bewust van het belang jezelf te blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan
  • Je krijgt meer inzicht in je huidige situatie en de arbeidsmarkt
  • Je ontdekt wat je talenten, kwaliteiten, drijfveren en mogelijke belemmeringen zijn
  • Je krijgt meer inzicht in je ontwikkelkansen en loopbaanmogelijkheden
  • Je eindigt met een concreet actieplan met daarin je doelstellingen op de korte en lange termijn

Praktische informatie over het STAP Ontwikkeladvies

  • Het Ontwikkeladviestraject is voor jou gratis. Ik verzorg de subsidieaanvraag. Per traject stelt het ministerie €700,- beschikbaar, zolang het subsidieplafond niet is bereikt.
  • Om in aanmerking te komen voor dit gesubsidieerde traject zul je vooraf een aantal persoonlijke gegevens moeten aanleveren (je volledige voor- en achternaam, je geboortedatum en je e-mailadres).
  • We voeren in totaal 3 gesprekken van elk 1,5 uur. Deze gesprekken kunnen plaats vinden in mijn praktijkruimte in Baak (in de Achterhoek) of online via Zoom. In overleg met elkaar plannen we de gesprekken in.
  • Het Ontwikkeladviestraject wordt afgestemd op jouw specifieke situatie en jouw vraag.
  • Tijdens het traject maken we tevens gebruik van een digitale omgeving waar je verschillende tests kunt maken, de verplichte Arbeidsmarktanalyse invult, beroepen kunt verkennen en vacatures kunt zoeken.
  • Aan het einde van het derde gesprek stellen we samen een ontwikkelplan / actieplan op. Vervolgens onderteken je nog een ‘prestatieverklaring’ waarin staat dat je hebt deelgenomen aan het Ontwikkeladviestraject.

Hoe hebben eerdere deelnemers het Ontwikkeladviestraject ervaren?

Debbie: “de gesprekken met Bianca zijn erg prettig. Ze geeft je een goed gevoel en zorgt voor een goede sfeer, zodat je jezelf kunt zijn tijdens de gesprekken. Ze weet goed wat ze doet en zet je zelf aan het werk / denken om zelf met oplossingen te komen. En door de goede handvaten te geven, kun je er direct mee aan de slag.”

Robin: “Bianca heeft me inzicht gegeven in mijn kwaliteiten en interesses, maar ook in mijn zwakke punten. Dit zal me zowel in mijn werk als privé helpen mezelf naar een hoger niveau te brengen.”

Claudia: “Bianca weet je al snel op je gemak te stellen. Ze kan d.m.v. de juiste vraagstelling tot de kern van je ‘probleem’ komen. Ze past diverse werkvormen toe, waardoor ik weet wat mijn knelpunten, maar ook mijn kernwaarden zijn. Ook weet ik nu wat echt belangrijk voor mij is. Dit kan ik nu dagelijks toepassen.”

Anne: “Bianca is een vakkundige vrouw! Ze is lief, ze denkt met je mee en heeft mooie tools in bezit om je een level verder te helpen. Ze helpt je graag om je kwaliteiten inzichtelijk te maken. Het is een fijne wisselwerking en samenwerking om dit traject bij Bianca te volgen! Aanrader!”

Veel gestelde vragen over het STAP Ontwikkeladvies

Is het STAP Ontwikkeladvies een standaard programma?

Nee, het STAP Ontwikkeladvies kan naar eigen inzicht worden ingevuld. Tijdens de gesprekken gaan we specifiek met jouw situatie en jouw vraag aan de slag. Ik reik je daarbij de kennis en tools aan die jou het beste verder helpen. Elk traject wordt daarmee op maat uitgevoerd.

Wat is het verschil tussen een Ontwikkeladviestraject en een loopbaantraject / coachtraject?

Een Ontwikkeladviestraject is een kortdurend traject wat er vooral op is gericht om meer bewustzijn en inzicht te creëren in de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en je loopbaankansen. Je gaat hier zelf na afloop van het traject verder mee aan de slag. Een coachtraject is uitgebreider en biedt de mogelijkheid om dieper op de zaken in te gaan. Tijdens een coachtraject help ik je ook om daadwerkelijk de stappen te gaan zetten in de richting die je wenst. Een coachtraject kan een vervolg zijn op het Ontwikkeladviestraject, maar maakt er geen deel van uit.

Wat is de rol van mijn werkgever in het STAP Ontwikkeladvies?

Je kunt het Ontwikkeladviestraject direct bij mij aanvragen, zonder tussenkomst van je werkgever. Alles wat wij bespreken en op papier zetten blijft tussen ons. Ik rapporteer niets aan je werkgever, maar je bent natuurlijk vrij om zelf je Ontwikkeladviestraject met je werkgever te bespreken. Het ministerie van SZW kan verder bij mij een controle uitvoeren om vast te stellen of het traject volgens de regels is uitgevoerd. Ze zullen dan alleen beoordelen of de documenten correct zijn ingevuld en ondertekend en niet naar de inhoud kijken.

Waar kan ik meer informatie vinden over het STAP Ontwikkeladvies?

De officiële regeling is op 29 maart 2022 gepubliceerd in de Staatscourant.

Heb je nog vragen?

Heb je nog andere vragen over het STAP Ontwikkeladvies, neem dan even contact met me op. Dit kan per telefoon, per e-mail of door het contactformulier in te vullen op mijn contactpagina. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.