gratis ontwikkeladvies

Op dit moment zit de regeling vol, maar ik bespreek graag met je welke mogelijkheden er nog wel voor je zijn.

De subsidie die de overheid per 1 december 2020 beschikbaar stelde om gratis een Ontwikkeladviestraject te volgen bij een loopbaancoach, is binnen 2 dagen al weer vergeven. Aanmelden voor een gratis Ontwikkeladvies is op dit moment dus niet mogelijk. Ik kijk echter graag met je welke mogelijkheden er nog wel voor je zijn om aan je loopbaanontwikkeling te werken. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat is het gratis Ontwikkeladvies?

Onder de noemer ‘NL leert door’ biedt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tijdelijke subsidieregeling aan. Deze subsidieregeling biedt werkenden (waaronder werknemers, flexwerkers en zzp’ers) én werkzoekenden de mogelijkheid om een gratis ontwikkeladviestraject te volgen. Het doel van het ontwikkeladvies is: deelnemers stimuleren om de regie van hun loopbaan in eigen handen te nemen. Het ontwikkeladvies geeft je inzicht in het toekomstperspectief van je huidige werk, je competenties en toekomstige loopbaanmogelijkheden.

Een unieke kans om kosteloos je loopbaan onder de loep te nemen!

Wat houdt het Ontwikkeladvies in?

Het Ontwikkeladvies is een kort traject waarin je meer zicht krijgt op je loopbaanmogelijkheden en ontwikkelkansen, om op basis daarvan je eigen keuzes te kunnen maken.

Het ontwikkeladviestraject bestaat uit 3 individuele sessies van elk 1,5 uur, waarin we globaal de volgende stappen doorlopen:

 • Stap 1: we bespreken je vraag en wat je graag aan het einde van het traject bereikt wilt hebben. Vragen die hierbij vaak centraal staan, zijn: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
 • Stap 2: we brengen je persoonsprofiel in kaart door te kijken wat jouw talenten, kwaliteiten en drijfveren zijn. Wat inspireert je en welke belemmeringen ervaar je om jouw kwaliteiten optimaal te benutten? We bespreken hierbij tevens wat jouw wensen zijn met betrekking tot zaken als arbeidsuren, reistijd, locatie e.d..
 • Stap 3: we oriënteren ons op jouw toekomst. Welke kansen liggen er voor je op de arbeidsmarkt? Wat zou je willen en wat is ervoor nodig om dat te bereiken?

Je rond het Ontwikkeladviestraject af met een ontwikkelplan, waarin de acties worden beschreven die je op de korte en lange termijn kunt gaan inzetten.

Wat levert het Ontwikkeladvies je op?

 • Je wordt je meer bewust van het belang jezelf te blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan
 • Je krijgt meer inzicht in je huidige situatie en de arbeidsmarkt
 • Je ontdekt wat je talenten, kwaliteiten, drijfveren en mogelijke belemmeringen zijn
 • Je krijgt meer inzicht in je ontwikkelkansen en loopbaanmogelijkheden
 • Je eindigt met een concreet actieplan met daarin je doelstellingen op de korte en lange termijn

Praktische informatie over het Ontwikkeladvies

 • Het Ontwikkeladviestraject is voor jou gratis. Ik verzorg de subsidieaanvraag. Per traject stelt het ministerie €700,- beschikbaar, zolang het subsidieplafond niet is bereikt.
 • Om in aanmerking te komen voor dit gesubsidieerde traject zul je vooraf een aantal persoonlijke gegevens moeten aanleveren (inclusief een kopie van een wettig identiteitsbewijs) en de toestemmingsverklaring invullen en ondertekenen.
 • We voeren in totaal 3 gesprekken van elk 1,5 uur. Deze gesprekken kunnen plaats vinden in mijn praktijkruimte in Baak (in de Achterhoek) of online via Zoom. In overleg met elkaar plannen we de gesprekken in.
 • Het Ontwikkeladviestraject wordt afgestemd op jouw specifieke situatie en jouw vraag.
 • Tijdens het traject maken we tevens gebruik van een digitale omgeving waar je verschillende tests kunt maken, de verplichte Arbeidsmarktanalyse invult, beroepen kunt verkennen en vacatures kunt zoeken.
 • Aan het einde van het derde gesprek stellen we samen een gespreksverslag en ontwikkelplan / actieplan op. Vervolgens onderteken je nog een ‘prestatieverklaring’ waarin staat dat je hebt deelgenomen aan het Ontwikkeladviestraject.

Hoe hebben deelnemers het Ontwikkeladviestraject ervaren?

Debbie: “de gesprekken met Bianca zijn erg prettig. Ze geeft je een goed gevoel en zorgt voor een goede sfeer, zodat je jezelf kunt zijn tijdens de gesprekken. Ze weet goed wat ze doet en zet je zelf aan het werk / denken om zelf met oplossingen te komen. En door de goede handvaten te geven, kun je er direct mee aan de slag.”

Robin: “Bianca heeft me inzicht gegeven in mijn kwaliteiten en interesses, maar ook in mijn zwakke punten. Dit zal me zowel in mijn werk als privé helpen mezelf naar een hoger niveau te brengen.”

Claudia: “Bianca weet je al snel op je gemak te stellen. Ze kan d.m.v. de juiste vraagstelling tot de kern van je ‘probleem’ komen. Ze past diverse werkvormen toe, waardoor ik weet wat mijn knelpunten, maar ook mijn kernwaarden zijn. Ook weet ik nu wat echt belangrijk voor mij is. Dit kan ik nu dagelijks toepassen.”

Anne: “Bianca is een vakkundige vrouw! Ze is lief, ze denkt met je mee en heeft mooie tools in bezit om je een level verder te helpen. Ze helpt je graag om je kwaliteiten inzichtelijk te maken. Het is een fijne wisselwerking en samenwerking om dit traject bij Bianca te volgen! Aanrader!”

Veel gestelde vragen over het Ontwikkeladvies

Mijn loopbaanvraag komt niet direct voort uit de coronacrisis. Kan ik dan toch meedoen aan het Ontwikkeladvies?

Jazeker. De regeling is beschikbaar voor iedereen die een link heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt. Iedereen vanaf 18 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd kan deelnemen; of je nu werkt in loondienst, als flexwerker, zzp’er of ondernemer óf geen werk (meer) hebt en wel graag aan de slag wilt, iedereen kan deelnemen.

Is het Ontwikkeladvies een standaard programma?

Nee, het Ontwikkeladvies kan naar eigen inzicht worden ingevuld. Tijdens de gesprekken gaan we specifiek met jouw situatie en jouw vraag aan de slag. Ik reik je daarbij de kennis en tools aan die jou het beste verder helpen. Elk traject wordt daarmee op maat uitgevoerd.

Wat is het verschil tussen een Ontwikkeladviestraject en een loopbaantraject / coachtraject?

Een Ontwikkeladviestraject is een kortdurend traject wat er vooral op is gericht om meer bewustzijn en inzicht te creëren in de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en je loopbaankansen. Je gaat hier zelf na afloop van het traject verder mee aan de slag. Een coachtraject is uitgebreider en biedt de mogelijkheid om dieper op de zaken in te gaan. Tijdens een coachtraject help ik je ook om daadwerkelijk de stappen te gaan zetten in de richting die je wenst. Een coachtraject kan een vervolg zijn op het Ontwikkeladviestraject, maar maakt er geen deel van uit.

Wat is de rol van mijn werkgever in het Ontwikkeladvies?

Je kunt het Ontwikkeladviestraject direct bij mij aanvragen, zonder tussenkomst van je werkgever. Alles wat wij bespreken en op papier zetten blijft tussen ons. Ik rapporteer niets aan je werkgever, maar je bent natuurlijk vrij om zelf je Ontwikkeladviestraject met je werkgever te bespreken. Het ministerie van SZW kan verder bij mij een controle uitvoeren om vast te stellen of het traject volgens de regels is uitgevoerd. Ze zullen dan alleen beoordelen of de documenten correct zijn ingevuld en ondertekend en niet naar de inhoud kijken.

Waar kan ik meer informatie vinden over het Ontwikkeladvies?

Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kun je meer informatie vinden over de ‘Tijdelijke subsidieregeling NL leert door met inzet van ontwikkeladvies’.

Heb je nog vragen?

Heb je nog andere vragen over het Ontwikkeladvies, neem dan even contact met me op. Dit kan per telefoon, per e-mail of door het contactformulier in te vullen op mijn contactpagina. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.