toestemmingsbriefje

Waar geef jij jezelf toestemming voor?

Wat moet jij op dit moment allemaal van jezelf? Moet je efficiënt en hard doorwerken, zodat je goed blijft presteren? Moet je je kinderen thuis goed les geven, zodat ze geen achterstand oplopen? Moet je het huishouden goed bijhouden, zodat het geen zooitje wordt?

Vaak ‘moeten’ we zoveel van onszelf. En natuurlijk helpt dit je om dingen gedaan te krijgen en verder te komen, maar soms kan al het ‘moeten’ je ook vast zetten en juist stress opleveren. Probeer het ‘moeten’ dan eens om te buigen naar ‘willen’. Bedenk je eens wat je echt belangrijk vindt en wat je graag wilt bereiken op een dag en wees daarbij realistisch. Dit helpt om wat meer ontspannen en met minder druk je dag door te komen.

En ditzelfde geldt ook voor je emoties. Sta jezelf eens toe om te mogen balen van je dag als alles in het honderd loopt. Geef jezelf eens toestemming om te erkennen dat je je onrustig of angstig voelt vanwege de hele situatie. Door je emoties te erkennen worden ze al lichter.

Een leuk hulpmiddel wat je hierbij kunt gebruiken is het schrijven van een toestemmingsbriefje voor jezelf (naar voorbeeld van Brené Brown). Net zoals je ouders vroeger wel eens een toestemmingsbriefje voor je ondertekenden, zodat je mee mocht op een excursie of niet mee hoefde te doen met gym. Zo kun je nu een toestemmingsbriefje voor jezelf schrijven, waarin je jezelf toestemming geeft om iets te doen of te laten.
Bijvoorbeeld:
• ‘Ik geef mezelf toestemming om lol te hebben’, wanneer je het allemaal even niet zo serieus wilt opnemen of iets spannend vindt om te doen.
• ‘Ik geef mezelf toestemming om goed voor mezelf te zorgen’, wanneer je merkt dat je veel voor anderen klaar staat en jezelf daarbij voorbij loopt.
• ‘Ik geef mezelf toestemming om niet alles perfect te hoeven doen’, wanneer je merkt dat je de lat voor jezelf wel erg hoog legt.
• ‘Ik geef mezelf toestemming om het soms ook even niet meer te weten en dat lastig te vinden’, wanneer je merkt dat je moeite hebt te accepteren dat je niet alles in de hand hebt.

Schrijf je toestemmingsbriefje op een post-it en plak deze op een zichtbare plek, zodat je er gedurende de dag regelmatig aan herinnerd wordt.

Het daadwerkelijk schrijven van je toestemmingsbriefje zorgt ervoor dat je met een duidelijke intentie aan je dag begint. Het geeft je meer ruimte om dicht bij jezelf te blijven en te weten wat belangrijk en goed voor je is. Het helpt je om wat minder op de automatische piloot je dag door te racen en geeft je meer rust.

Geef jezelf gewoon eens toestemming om het uit te proberen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *