“Wat voor coach ben je dan?”

Wanneer ik mensen vertel dat ik me bezig houd met coachen, krijg ik bijna standaard de vraag: “maar, wat voor coach ben je dan?” Een heel begrijpelijke vraag, want de titel ‘coach’ wordt nogal eens gebruikt en ook in velerlei varianten. Zo kennen we bijvoorbeeld de sportcoach, de loopbaancoach, de personal coach, de business coach, de leefstijlcoach en de wandelcoach. De laatste jaren komen daar ook nog steeds meer stress- en burn-outcoaches en e-coaches bij. Kortom, er is een wereld aan verschillende soorten coaches.

Door het vaak te pas en te onpas gebruik van de titel ‘coach’, merkte ik bij mezelf ook dat ik moeite had met deze titel. Toen ik echter hoorde waar de term ‘coach’ van oudsher vandaan komt, besefte ik dat deze titel toch wel heel passend is voor het beroep. De term ‘coach’ komt namelijk van oorsprong uit het Frans (coche) en werd later ook het Engelse woord (coach) voor een koets om mensen te vervoeren van de ene naar de andere plaats. Het besturen van de koets werd coaching genoemd. Bij coaching gaat het er dan ook om een persoon te vervoeren van waar hij is naar waar hij wil zijn. Een hele mooie omschrijving die past bij het werk wat een coach doet: mensen begeleiden om vanuit hun huidige situatie richting hun gewenste situatie te komen.

Om terug te komen op de vraag wat voor coach ik ben, maak ik dan ook graag gebruik van deze omschrijving. Ik ben een coach die mensen begeleid in het bereiken van hun doel en het realiseren van hun droom. Dit doel of deze droom kan op verschillende vlakken liggen. Een aantal thema’s heb ik specifiek op mijn website benoemd. Ik help mensen zichzelf te verkennen, zodat ze ontdekken wat voor hen specifiek werkt en nodig is om écht hun doel of droom te realiseren. Ik doe dit op een gestructureerde manier met een focus op resultaat. Kenmerkend voor mijn manier van coachen is: aandachtig, positief en nuchter.

Geen antwoord wat makkelijk te vangen is in één enkele term, maar wel een antwoord dat aangeeft wie ik ben en waar ik voor sta. Mocht je meer over mij willen weten en willen ontdekken wat ik je kan bieden, kijk dan eens rustig rond op mijn website: www.deoorzaak-coaching.nl.

1 Comment

  1. tijdens t mij begeleiden(coachen) op mijn weg naar “hoe let ik ook op mezelf” heb je alles wat je op jouw site beschrijft absoluut laten zien.
    heel erg bedankt nogmaals

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *