De meeste dromen zijn bedrog!?

Marco Borsato scoorde er ruim 25 jaar geleden al een grote hit mee: “De meeste dromen zijn bedrog”. Een weinig hoopvolle boodschap. Ik vraag me af: “waar zou hij deze wijsheid vandaan hebben? Heeft hij het letterlijk over nachtelijke dromen of gaat het om dromen in de zin van: bedenken wat je graag wilt bereiken? Klopt het dat de meeste dromen inderdaad bedrog zijn of wordt er wat anders mee bedoeld?”. Wanneer ik op internet zoek naar de betekenis van deze uitspraak, kom ik op spreekwoorden.nl de volgende uitleg tegen: Je moet van de realiteit uitgaan. Kijk, een lekkere nuchtere verklaring. Niet te veel dromen, gewoon van de realiteit uitgaan.

Maar, heeft het dan helemaal geen zin om te dromen? Op je nachtelijke dromen heb je volgens mij weinig invloed en daar heb ik verder ook geen verstand van. Als het gaat om dromen in de zin van: bedenken wat je graag wilt bereiken, heb ik wel een mening. Ik denk dat dromen in deze vorm je juist helpt om vooruit te komen in je leven. Door te dromen denk je na over wat er voor jou belangrijk is en waar je graag naartoe wilt. Het geeft je een doel en dus ook richting aan je leven. Het werken aan je droom helpt je vervolgens te focussen en zorgt ervoor dat je je minder laat leiden door de waan van de dag. Het werken aan je droom geeft je ook voldoening en inspireert je. Ik zou dus zeggen: “vooral blijven dromen!”.

Waarom durven we dan toch vaak niet te geloven in onze droom? We zijn er heel goed in om allerlei redenen te bedenken waarom we onze droom nooit gaan bereiken. Ik heb er het geld niet voor, ik heb er nu geen tijd voor, ik ben te jong of te oud, ik kan dat niet en ga zo maar door. Deze bezwaren komen vaak heel snel om de hoek kijken en komen voort uit wat we van jongs af aan al te horen hebben gekregen: “doe maar normaal, dat gaat toch nooit lukken, daar ben jij niet voor in de wieg gelegd e.d.”. Deze opmerkingen hebben we onbewust in onszelf meegenomen en bepalen ons gedrag. We hebben hierdoor geleerd om maar vooral te doen zoals ‘iedereen’ doet en wat ‘normaal’ is. Dit kan het bereiken van jouw droom echter flink in de weg staan.

Een tweede reden waarom we vaak niet durven te geloven in onze droom is dat we misschien te groot dromen of dat onze droom te ver weg ligt. En dan lijkt deze droom al snel onbereikbaar. Dromen hoeven naar mijn mening echter niet groots te zijn. Ze kunnen ook veel dichterbij liggen. Je kunt dromen van een baan die echt goed bij je past of van een goede samenwerking met je collega’s. Je kunt ervan dromen meer rust en balans in je leven te ervaren of je zelfverzekerder te voelen. Allemaal dromen die echt wel te realiseren zijn. De vraag is dan alleen: wat is daar bij jou voor nodig? Maar je kunt ook echt wel grotere dromen nastreven. De kunst is dan echter wel om de weg naar je droom op te delen in kleinere stappen, zodat je het overzicht houdt. En je zult continu de focus moeten houden op je uiteindelijke droom. Dit vraagt behoorlijke discipline en doorzettingsvermogen.

Heb jij een droom of wil je graag je droom helder krijgen? En wil je hier vervolgens ook actief mee aan de slag gaan? Ik help je graag. We gaan dan samen onderzoeken op welk vlak je droom ligt en welke belemmeringen je in de weg staan je droom te bereiken. Vervolgens delen we de weg naar je droom op in kleine, overzichtelijke stappen en ga je hier actief mee aan de slag. Zeker weten dat jij dan stappen gaat zetten in de richting van jouw droom. En onthoudt: het werken aan je droom levert je alleen al veel inspiratie en voldoening op. Het gaat niet alleen om het realiseren van je droom. Geniet ook van de weg ernaar toe!

1 Comment

  1. De meeste dromen zijn bedrog. Er is nog een andere interpretatie mogelijk. Mensen leven in een droom. Huisje, gezinnetje, carrière, topsporter, popster, noem maar op. Mensen leven in de werkelijkheid. Kijk naar het jaar 2020. De werkelijkheid is een bedrog. De media, de overheid, corona, het vaccin. De MEESTE dromen zijn bedrog. Maar er is een droom, die je niet zal bedriegen. Volg je hart. Blijf bij jezelf. Je zit in een droom. Als je slaapt, dan voel je het als je in een droom zit die de waarheid is. De meeste dromen zijn bedrog. Maar die droom, dat is de waarheid. Geloof me, en je zult het beleven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *