zelfbewustzijn

Zelfbewust overkomen óf zelfbewust zijn

Het woord ‘zelfbewust’ kan in verschillende contexten gebruikt worden en ook verschillend uitgelegd worden. Zo is er, naar mijn mening, een groot verschil in zelfbewust overkomen en zelfbewust zijn.

Wanneer je zelfbewust overkomt, dan laat je aan de buitenwereld zien dat je weet wat je in huis hebt. Je bent je bewust van je eigenschappen en vaardigheden en toont deze graag aan de buitenwereld. De focus ligt vooral op het benadrukken van je positieve kanten. Zelfbewust wordt dan ook vaak gelijkgesteld aan zelfverzekerd. Zelfbewust overkomen is een vaardigheid die je aan kunt leren, een houding die je aan kunt nemen. Het is ook een houding die in onze maatschappij zeker wordt gewaardeerd en gestimuleerd. Wanneer jij jezelf goed in de markt weet te zetten, dan heb je betere carrièrekansen. Wanneer jij jezelf op social media goed weet te presenteren, dan krijg je meer vrienden / volgers. Maar, naar de buitenwereld uitdragen hoe goed en bijzonder je bent is één ding, je ook daadwerkelijk zo voelen is iets heel anders. Je kunt dus zelfbewust overkomen, maar dat wil niet zeggen dat je ook zelfbewust bent.

Zelfbewust zijn heeft wat mij betreft dan ook veel meer te maken met jezelf écht kennen, met al je mooie en minder mooie kanten. Weten over welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden je beschikt. Maar ook weten door welke overtuigingen jij je laat belemmeren. Je valkuilen kennen en bewust zijn van de patronen die je hebt ontwikkeld en welk effect deze hebben op je doen en laten. En ook je bewust zijn van de emoties die je elke dag ervaart en begrijpen wat deze je willen vertellen. Dan gaat het écht over zelfbewust zijn en niet alleen om een aangeleerde vaardigheid.

Vaak hebben we bepaalde kanten in onszelf sterk ontwikkeld en deze kanten kennen we dan ook heel goed. Deze sterk ontwikkelde kanten zorgen ervoor dat we op een eenzijdige manier naar onszelf kijken en naar de wereld om ons heen. Dit kan op den duur problemen, frustratie of stress opleveren. De oplossing ligt dan in het herstellen van het natuurlijke evenwicht in jezelf door juist je tegengestelde, minder ontwikkelde kanten te onderzoeken. Door de tegenstellingen in jezelf met elkaar te verbinden kom je meer in balans. Dit maakt je authentiek, geeft je rust en geeft je de kracht om op een andere, volledige manier naar jezelf en naar anderen te kijken.

Het interessante is dat mensen vaak denken zichzelf goed te kennen en ook te weten hoe ze overkomen op anderen. Uit onderzoek van Tasha Eurich blijkt dat 95% van de mensen denkt zelfbewust te zijn, maar het daadwerkelijke percentage ligt dichter bij de 10-15%. Dit laat zien dat velen van ons blinde vlekken hebben en dat we ons vaak niet bewust zijn van ons gedrag, gedachten en gevoelens. We laten ons onbewust behoorlijk leiden door onze gedachten en gevoelens. Coaching helpt je juist bewust te worden van je gedrag, gedachten en gevoelens, zodat je ze beter begrijpt en ook effectiever in kunt zetten. Het ontwikkelen van je zelfkennis en zelfbewustzijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *