geen voldoening

5 redenen waarom je geen voldoening uit je werk haalt

Je doet je werk zoals er van je verwacht wordt, maar je voelt steeds vaker dat je er niet meer enthousiast van wordt. Je merkt dat het je allemaal niet meer zo kan interesseren en ongemerkt kom je steeds verder van je werk af te staan. ”Waar doe je het eigenlijk allemaal voor?”, vraag je jezelf steeds vaker af. Je haalt duidelijk geen voldoening en energie meer uit je werk.

En dat je niet de enige bent die met deze gedachten en gevoelens rondloopt, blijkt wel uit verschillende onderzoeken naar werkgeluk die er de laatste jaren gedaan zijn. De percentages variëren van 27 tot bijna 40% van de Nederlandse werknemers die aangeven (te) weinig voldoening uit zijn of haar werk te halen.

Maar hoe komt het nu dat je geen voldoening meer uit je werk haalt? Waar is het gaan knellen? Een aantal veelvoorkomende oorzaken, die ik regelmatig tegenkom bij de mensen die ik begeleid, zijn de volgende.

Je werk sluit niet of niet meer aan bij je persoonlijke drijfveren

We hebben allemaal zo onze eigen drijfveren. Je drijfveren geven aan waarvoor jij in beweging komt. Zaken die jou van binnenuit motiveren. Wat vindt jij echt belangrijk in je werk en waar ga je voor? Voor de één is het vooral belangrijk om goed betaald te krijgen voor zijn werk. Voor een ander ligt de focus meer op van betekenis kunnen zijn voor anderen of de maatschappij. Weer een ander heeft vrijheid hoog in het vaandel staan en wil graag zelf bepalen wanneer en hoe hij werkt.

En zo zul jij ook verschillende drijfveren hebben die voor jou belangrijk zijn. En deze drijfveren zullen gedurende je leven ook wel eens verschuiven. Afhankelijk van je situatie en de ervaringen die je opdoet kunnen bepaalde drijfveren belangrijker voor je worden. Zodra je dan merkt dat het werk dat je doet niet meer aansluit bij de drijfveren die voor jou van belang zijn, dan vraag je je steeds vaker af waar je het eigenlijk voor doet. Met als gevolg dat je steeds minder energie en voldoening van je werk krijgt.

De waarden van het bedrijf komen niet overeen met jouw kernwaarden

Je kernwaarden geven aan welke aspecten in jouw leven het belangrijkst zijn. Waar sta je voor? Wie wil je zijn als mens? Wat wil je graag dat anderen over jou zeggen? Het zijn jouw kernwaarden die vaak bepalen welke keuzes je maakt, wat goed voelt en wat niet en met welke mensen je klikt en met welke mensen niet. Je zou kunnen zeggen dat je kernwaarden de diepere laag onder je drijfveren vormen. Veel voorkomende kernwaarden zijn bijvoorbeeld: vrijheid, authenticiteit, eerlijkheid, respect, zorgzaamheid, gelijkheid, veiligheid, daadkracht, dankbaarheid, betrouwbaarheid.

En ook het bedrijf waarvoor je werkt heeft vaak een aantal kernwaarden benoemd. Wanneer hier ook naar gehandeld wordt en de kernwaarden ook echt de bedrijfscultuur weergeven, dan wordt dit door jou als werknemer ook zo ervaren. Als deze kernwaarden dan nauw aansluiten bij jouw eigen kernwaarden, dan vormt dit een belangrijke voorwaarde om met plezier en voldoening te kunnen werken. Wanneer de kernwaarden van het bedrijf echter niet overeen komen met jouw persoonlijke kernwaarden, dan voel je toch een afstand tot het bedrijf en is het moeilijk om je echt verbonden te voelen met de organisatie.

Je kunt je talenten en kwaliteiten onvoldoende inzetten in je werk

Iedereen heeft een unieke mix van talenten en kwaliteiten in huis. We worden allemaal geboren met talent. Dat betekent echter niet dat je er ook daadwerkelijk wat mee doet. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van hun talenten of zetten hun talenten niet echt in. Je talenten worden ook vooral zichtbaar in activiteiten die jou moeiteloos afgaan, waardoor het voor jou helemaal niet zo spectaculair of bijzonder is. Daarom is het vaak lastig om je talenten te benoemen.

Wanneer je bewust wordt van je talenten, het gedrag ontwikkelt bij je talent en ze in kunt zetten in een context die aansluit op jouw motivatie en drijfveren, dan komt je talent in actie. Je boort dan een duurzame energiebron aan die je helpt om met veel voldoening en plezier te werken. Wanneer jij dus echter niet bewust bent van je talenten en kwaliteiten en/of ze onvoldoende kunt inzetten in het werk dat je doet, dan loop je leeg en haal je op den duur geen voldoening meer uit je werk.

Je werkomgeving biedt je niet de voorwaarden die voor jou belangrijk zijn

Om prettig en effectief te kunnen werken is het van belang dat je werk aan bepaalde voorwaarden voldoet die voor jou belangrijk zijn. Zo vindt de één afwisseling in het werk erg belangrijk en hecht een ander meer waarde aan een duidelijk takenpakket. De één vindt vooral een goede beloning belangrijk, terwijl een ander meer waarde hecht aan de mogelijkheid zich verder te kunnen ontwikkelen. Of je vindt vooral een goed evenwicht tussen werk en privé erg belangrijk.

Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt in eerdere (werk)situaties, kunnen bepaalde voorwaarden belangrijker voor je worden. Wanneer jij bijvoorbeeld een negatieve ervaring hebt gehad met een leidinggevende van wie je geen erkenning en waardering voor je werk kreeg, dan zullen de voorwaarden ‘erkenning’ en een ‘inspirerende leidinggevende’ belangrijker voor je zijn geworden bij het zoeken naar een nieuwe werkomgeving. Het is dan ook goed om van jezelf te weten welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn om met plezier en voldoening te kunnen werken.

Je hebt niet het gevoel dat je van betekenis kunt zijn in je werk

Het is een menselijke behoefte om van betekenis te willen zijn. We willen allemaal graag een zinvolle bijdrage leveren met ons werk. En deze behoefte lijkt de laatste jaren alleen maar sterker te zijn geworden en is door de coronapandemie nog eens uitvergroot. Wat voeg ik echt toe met mijn werk? Een vraag die door steeds meer mensen wordt gesteld en waarmee je kunt checken of wat je doet nog steeds zinvol / betekenisvol is in jouw ogen.

Want hoe je een betekenisvolle invulling kunt geven aan je leven en werk, is voor iedereen verschillend. Het is een persoonlijke zoektocht om dit te ontdekken, waarbij alle hiervoor genoemde punten bij elkaar komen. Wanneer jij met jouw unieke talenten en kwaliteiten kunt bijdragen aan iets waar echt jouw hart ligt (vanuit je diepste drijfveren en in overeenkomst met je kernwaarden), dan ervaar je dat je van betekenis bent. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je met veel plezier en voldoening werkt.

Hoe krijg je nu weer meer voldoening in je werk?

Meer plezier en voldoening in je werk, dat is nu precies wat ik jou van harte gun. Dat je écht die betekenisvolle invulling kunt gaan geven aan je leven en werk. En ik weet dat het soms lastig is om te ontdekken hoe je dit nu precies kunt gaan doen en dat het een heel proces is. Maar ik zie ook, bij de mensen die ik coach, hoeveel rust, vertrouwen en duidelijkheid het geeft, wanneer je meer helderheid krijgt over wat jouw doel is in je leven en werk.

Mijn ‘Coaching van betekenis’ programma is dan ook speciaal bestemd voor mensen die betekenis willen geven aan hun leven en werk. Met dit programma doorloop je alle stappen die nodig zijn om weer volop plezier en voldoening te halen uit wat je doet. Wil je meer weten over dit programma, klik dan hier.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreek ik graag met je hoe ik je verder kan helpen. Wil je hier gebruik van maken? Stuur me dan even een mail via bianca@deoorzaak-coaching.nl of vul het contactformulier in. Ik neem dan binnen 2 dagen contact met je op om een afspraak te plannen.

PS Wil je liever eerst zelf aan de slag? Meld je dan aan op mijn mailinglijst en ontvang gratis het e-book ‘Hoe geef je betekenis aan je leven en werk?’ en ontdek hoe je via 3 pijlers naar meer zin in je leven komt.

1 Comment

 1. Hallo Bianca,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het niet vinden van voldoening in werk. Als oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl en ervaringsdeskundige, behandel ik vaak cliënten die worstelen met soortgelijke carrière-uitdagingen. Ik ben het eens met je analyse over het belang van het afstemmen van werk op persoonlijke waarden en talenten.

  In mijn praktijk ontdek ik dat het bevorderen van zelfbewustzijn en het vinden van een doel dat resoneert met iemands persoonlijke waarden, essentieel is voor het vinden van voldoening in het werk. Dit sluit goed aan bij jouw benadering.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je artikelen!

  Vriendelijke groeten,
  Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *