beste versie van jezelf

Hoezo ‘de beste versie van jezelf’ worden?

Ik merk dat ik een aversie heb tegen de term ‘de beste versie van jezelf’. En die term kom je nogal vaak tegen. Even googelen op de zoekterm ‘beste versie van jezelf’ levert al snel bijna 5 miljoen zoekresultaten op. Blijkbaar is het een hot item.

Ik vraag me af waarom ik er dan zo’n nare smaak van krijg en wat mij triggert in deze term. Hou ik me er zelf eigenlijk ook niet mee bezig en is dit ook niet waar coaching om draait?

Na een inspirerend gesprek met een collega coach weet ik ineens waar het voor mij op vast zit. De term ‘de beste versie van jezelf worden’ staat voor mij gelijk aan het streven naar perfectie. Altijd maar bezig moeten zijn met beter, efficiënter of mooier worden. Hoge verwachtingen hebben en hoge eisen aan jezelf stellen. Gevoed door onze consumptiemaatschappij waarin the sky the limit is. En worden mensen hier nu echt gelukkiger van? Ik ontmoet vooral mensen die er moe, onzeker en onrustig van worden. Want er zijn altijd mensen te vinden die het beter voor elkaar hebben dan jij.

Natuurlijk is het goed om jezelf verder te ontwikkelen. Ik houd mij hier zelf ook graag mee bezig. Maar bij het streven naar de beste versie van jezelf slaat voor mijn gevoel de balans te ver door, waarmee je de andere kant uit het oog verliest. Alleen maar bezig zijn met de vraag hoe je jezelf nog verder kunt verbeteren laat weinig ruimte over om ook gewoon eens tevreden met jezelf te zijn en met wat je hebt. Daarnaast ligt je focus hierbij vooral op de buitenwereld en ben je steeds aan het meten hoe je staat ten opzichte van anderen. Door naar binnen te keren ontdek je veel meer wat voor jou belangrijk is en wat bij jou past.

En daar ligt ook de link naar coaching. Bij coaching gaat het voor mij ook om het verleggen van de focus van buiten naar binnen. Meer gaan ontdekken wat voor jou echt belangrijk is en je minder richten op wat (je denkt dat) er van je verwacht wordt. Coaching gaat voor mij ook niet alleen om de focus op het verbeteren van jezelf, maar veel meer om het leren kennen van de verschillende, tegengestelde kanten in jezelf. Er valt nog zo veel te leren over de verschillende kanten in jezelf, zowel van de bekende als de minder bekende kanten. Deze kennis helpt je om vervolgens op een bewustere manier te kunnen kiezen wanneer en hoe je deze kanten in kunt zetten in verschillende situaties. Je voelt je dan minder een speelbal van de situatie en het geeft je meer sturing en keuzevrijheid.

Wanneer ik de term ‘de beste versie van jezelf’ dan meer zie in het licht van jezelf beter leren kennen en steeds beter begrijpen waarom je bepaald gedrag vertoont, dan kan ik er meer mee. Dan gaat de negatieve lading er van af. Jezelf op dit gebied ontwikkelen is namelijk heel waardevol en brengt je veel rust en vertrouwen. En dat is ook wat ik met mijn manier van coachen probeer te bereiken met de mensen die ik begeleid. Misschien help ik ze dan toch om de beste versie van zichzelf te worden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *