inspiratie

Waarom weet ik niet wat mij inspireert?

“Ik weet eigenlijk helemaal niet wat mij inspireert.” Ze schaamt zich er haast een beetje voor om dit te zeggen. We kijken samen naar de kaartjes met inspiratiebronnen. Ze heeft moeite om er een aantal uit te kiezen en herhaalt mijn vraag nogmaals voor zichzelf: “waar haal ik mijn inspiratie vandaan?” Het blijkt lastig om dit te achterhalen. Uiteindelijk kiest ze een aantal kaartjes uit en bespreken we op welke manier deze inspiratiebronnen voor haar werken en hoe ze deze ervaart in haar werk en leven.

Tijdens loopbaantrajecten zie ik vaker dat mensen het lastig vinden om te benoemen wat hen inspireert. Aangeven welke activiteiten ze leuk vinden om te doen en waar ze energie van krijgen, dat gaat vaak wel vrij gemakkelijk. Maar bij de inspiratiebronnen wordt het lastiger. Hoe komt dat eigenlijk?

Waardoor jij je laat inspireren, zegt veel over wie je bent. Wanneer je geïnspireerd bent, val je als het ware samen met wat je doet of ervaart. Je komt in een soort flow. Het staat dus heel dicht bij jezelf, bij je kern. Om te weten wat je inspireert, is het dan ook van belang dat je goed in contact staat met jezelf en een bepaalde mate van zelfkennis hebt.

Wanneer je gewend bent om je veel te laten leiden door de waan van de dag en van het ene in het andere rolt, dan kan het voelen of je leeft op de automatische piloot. Het leven overkomt je vooral en je bent het contact met jezelf steeds meer kwijt geraakt. Ook wanneer je gewend bent om je vooral op anderen te richten en niet of nauwelijks aan jezelf denkt, weet je minder goed wat er voor jezelf nu echt belangrijk is. Deze manier van doen zorgt ervoor dat je je minder bewust bent van jezelf en je behoeften en verlangens. Dit maakt het ook lastig om te benoemen waar je geïnspireerd door raakt. En dat is jammer, want inspiratie geeft je juist energie in je werk en leven. Het zorgt ook voor je intrinsieke motivatie die je in beweging zet en ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Gelukkig kun je altijd weer op zoek gaan naar je inspiratiebronnen.

Ik vind het dan ook prachtig om mensen op dit vlak te mogen begeleiden en te zien hoe zij zich steeds verder ontwikkelen in hun bewustzijn en zelfkennis. Het helpt hen steeds meer te worden en accepteren wie ze zijn en geeft hen rust, vertrouwen en kracht. Een proces waar ik graag mijn bijdrage aan lever!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *