waar sta je voor

Waar sta je voor en waar ga je voor?

Als vraag is het zo makkelijk gesteld, maar persoonlijk vind ik het nog best een uitdaging om deze vraag te beantwoorden. Want er komen toch een heel aantal stappen bij kijken voordat je hier een duidelijk antwoord op kunt geven.

Je waarden en drijfveren ontdekken

Het begint al bij het helder krijgen van waar je dan daadwerkelijk voor staat en voor gaat. Wat zijn jouw kernwaarden en belangrijkste drijfveren? Wat is er écht belangrijk voor jou? Waar wil jij graag je bijdrage aan leveren? Vaak komt dit ook voort uit een soort ongenoegen dat je voelt voor bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij of je omgeving. Je wordt dan getriggerd om het anders te willen doen, het anders aan te pakken. Je kunt je hierbij dan ook afvragen: ‘waar maak ik me, op een constructieve manier, druk om?’ De antwoorden op deze vragen zullen duidelijk maken vanuit welke waarden jij wilt leven en werken en waarvoor jij dus staat, en je meer duidelijkheid geven waar je voor wilt gaan.

Je waarden leven

En als je dan weet waar je voor staat, dan moet je er ook nog naar gaan handelen. Kun je dan consistent blijven doen wat voor jou belangrijk is? Ben je dan in staat om op elk moment en in iedere situatie trouw te blijven aan je kernwaarden? Of verdwijnen ze dan toch vaak weer naar de achtergrond en is het toch makkelijker om ze maar even te laten varen? Hier komt het ‘practice what you preach’ principe naar voren. Het is mooi om te weten waar je voor staat, maar het krijgt pas waarde wanneer je er ook daadwerkelijk naar handelt. Ook voor bedrijven is dit een behoorlijke uitdaging. Op je website je kernwaarden noteren is nog wel te doen, maar geven deze kernwaarden dan ook echt de bedrijfscultuur weer en worden deze waarden ook daadwerkelijk door de werknemers zo gevoeld en wordt ernaar gehandeld? Wanneer je echt vanuit je kernwaarden handelt, dan maakt je dit (zowel als persoon, als organisatie) krachtig, authentiek en betrouwbaar.

Je passie volgen

En ook als je weet waarvoor je wilt gaan, dan vraagt het nog best wat moed en doorzettingsvermogen om het ook echt te gaan doen. Ons brein houdt het namelijk liever veilig en vertrouwd. Het zal je al snel influisteren: ’je weet toch wat je nu hebt, verander maar niet te veel, het gaat vast niet lukken’ Alles om je maar liever in je vertrouwde comfortzone te houden. Maar, aan de andere kant is daar ook de stem van je hart die je uitnodigt je gevoel te volgen en te gaan ontdekken wat jouw passie is. Deze passie is het vuur dat je aanmoedigt om te gaan uitdrukken wie jij werkelijk bent. Door hiernaar te luisteren en dit te volgen, zul je dan ook meer gaan voelen dat je wilt laten zien waarvoor je gaat.

Jezelf tonen

En toch kan dat ook nog spannend zijn. Want zodra jij gaat laten zien waarvoor je staat en waarvoor je gaat, dan ga je jezelf meer tonen. Dat maakt je ook kwetsbaarder. Wat vinden anderen ervan? Word je dan nog wel gezien en gehoord? Hoor je er nog wel bij? Al deze gedachten maken het spannend om heel duidelijk te uiten waar je voor staat en waar je voor gaat. En toch is dat juist wat je helpt om er echt bij te horen. Brené Brown beschrijft in haar boek ‘Verlangen naar verbinding’ heel treffend dat erbij horen niet iets is wat we bereiken of wat we tot stand brengen met anderen. Het is iets wat we in ons hart dragen. Zodra we volledig bij onszelf horen en volledig in onszelf geloven, zou je dat er echt bij horen kunnen noemen. ‘Er echt bij horen vraagt niet van je om te veranderen wie je bent; het vraagt van je om te zijn wie je bent’. En dat zal zeker de nodige spanningen oproepen en niet altijd makkelijk zijn, maar het belooft de moeite waard te zijn.

Het proces doorlopen

Ik bemerk bij mezelf dat ik de eerste stappen al aardig heb doorlopen en dat de laatste stap nog wel een uitdaging voor me vormt. Al merk ik ook dat ik die uitdaging steeds duidelijker aan wil gaan en op dat gebied ook geen concessies meer wil doen. Het is mooi om te ervaren hoe het proces je op deze manier steeds een stukje verder brengt.

En hoe staat het met jou? Waar sta jij in dit proces? Welke stappen heb jij al gezet? Of waar kun je nog wat hulp gebruiken? Laat het me gerust weten. Ik help je graag verder op weg.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *