bore-out

Bore-out door gebrek aan zingeving

Bij de term bore-out denken we al snel aan verveling. Als definitie van bore-out geeft Wikipedia dan ook het volgende aan: een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk. Een bore-out zou worden veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de werknemer. Ik denk dat deze omschrijving echter wat te kort door de bocht is en dat veel mensen op dit moment juist bore-out gevoelens ervaren doordat ze zingeving missen in hun werk en leven. Ze missen het gevoel een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de organisatie waarvoor ze werken en/of de maatschappij.

Versterkt door de coronacrisis

En dat deze gevoelens door de coronacrisis nog eens versterkt worden, is natuurlijk niet gek. Haal jij normaal gesproken je voldoening uit het bedienen van je klanten en is op dit moment je zaak gesloten, dan mis je het om je bijdrage te kunnen leveren. Maar ook als je al zo lang aan het thuiswerken bent en je steeds vaker afvraagt waar je het nu eigenlijk allemaal voor doet, dan kun je je werk steeds meer als zinloos gaan ervaren en je steeds minder betrokken voelen. En door de coronacrisis kun je ook aan het denken gezet zijn en tot de conclusie zijn gekomen dat je graag een bijdrage wilt leveren aan een groter geheel, zoals bijvoorbeeld een rechtvaardigere, socialere of duurzamere maatschappij.

Hoe herken je het?

Wanneer je werk te weinig aansluit bij jouw talenten, kwaliteiten en drijfveren, dan wordt je enthousiasme minder en neemt je energie en plezier in je werk steeds verder af. Dit is een sluimerend proces en vindt niet van de één op de andere dag plaats. Daarom is het vaak ook lastig om voor jezelf te herkennen dat je gevoelens van bore-out ervaart. Klachten die passen bij bore-out lijken soms ook sterk op de klachten bij burn-out, zoals: een lusteloos gevoel, stress, somberheid, piekergedachten, onzekerheid. Je voelt steeds minder verbinding met wat je doet en gaat jezelf steeds verder afzonderen van je collega’s en het bedrijf. Zo kom je steeds verder in een negatieve spiraal van passiviteit en gebrek aan motivatie. Je zelfvertrouwen wordt er ook niet beter op en het wordt hierdoor ook steeds lastiger om iets aan je situatie te veranderen.

Schuldgevoel en schaamte

En dan komt er ook nog eens het schuldgevoel en schaamte om de hoek kijken. Wanneer je ziet dat je collega’s hartstikke druk zijn en zich vol inzetten voor de zaak, dan kun je je schuldig voelen over jouw gebrek aan betrokkenheid. En ook richting je werkgever kun je je schuldig voelen, omdat je niet meer die gemotiveerde medewerker bent die ze graag willen zien. En in een tijd waarin ‘druk zijn’ nog vaak gekoppeld is aan ‘succesvol zijn’ is het al helemaal lastig om toe te geven dat je je zinloos voelt en geen voldoening uit je werk haalt. Alleen al om dit aan jezelf toe te geven is al lastig. Het voelt toch als een soort van falen. Vanwege je schaamtegevoel is het daardoor ook moeilijk om het met je werkgever te bespreken. En zo kun je gemakkelijk blijven zitten waar je zit en steeds verder in de negatieve spiraal van lusteloosheid, passiviteit en onzekerheid terecht komen.

Van passieve bore-out naar actief persoonlijk leiderschap

Hoe kom je hier dan weer uit? Allereerst is het goed om je bore-out gevoelens te herkennen en te erkennen. En het gaat mij er niet om er een stempel op te kunnen plakken, daar hou ik helemaal niet van. Dus of je het nu bore-out wilt noemen of niet, daar gaat het niet om. Het kan je echter wel helpen om meer informatie over bore-out te lezen en daardoor meer begrip te krijgen voor hetgeen jij zelf ervaart. Ook om te weten dat meer mensen kampen met bore-out gevoelens kan je steunen.

En ook al is het spannend en schaam je je wellicht, maak het bespreekbaar. Praat erover met je partner, familie of vrienden en het liefst natuurlijk met je leidinggevende. Geef aan wat je mist in je huidige werk en waar jij graag je bijdrage aan zou willen leveren. Ga samen kijken welke mogelijkheden er zijn om meer voldoening, uitdaging en zin in je werk te krijgen.

Om dit te kunnen doen, is het van belang dat je voor jezelf weet wat er bij jou past. Op welk vlak liggen jouw talenten, kwaliteiten en kracht? Wat zijn je drijfveren en dromen? Waar wordt jij enthousiast van en krijg je energie van? Waar wil jij echt graag een zinvolle bijdrage aan leveren? Vaak is het lastig om de antwoorden op deze vragen voor jezelf te achterhalen en op basis hiervan bewuste keuzes te maken. Weet dan dat een (loopbaan)coach je hierbij heel goed kan ondersteunen.

Mijn drijfveer is om jou te begeleiden in het ontdekken van jouw unieke waarde, zodat jij een zinvolle bijdrage kunt leveren aan de organisatie waarvoor je werkt en aan de maatschappij. Ik gun het je om weer vol energie en zelfvertrouwen te gaan doen wat je te doen hebt. Om de muziek die in jou zit eruit te laten komen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *