het 'is dit alles?'-gevoel

Het ‘is dit alles?’-gevoel: waar komt het door en wat doe je eraan?

Herken je bij jezelf ook wel eens dat onbestemde, lege gevoel? Dat je bedenkt dat je het toch eigenlijk allemaal prima voor elkaar hebt en toch voelt het of er nog iets mist. Dat je het gevoel hebt dat je vooral geleefd wordt en de dagen voorbij vliegen. En in momenten van rust popt dan ineens de gedachte op: ‘is dit nu alles?’. Je mist een gevoel van vervulling.

Dat dit niet iets is wat alleen in deze tijd voorkomt, bewijst het nummer ‘Is dit alles’ van Doe Maar wel. Dit werd al in de jaren 80 uitgebracht. Toch is het naar mijn idee wel een gevoel dat de laatste jaren door steeds meer mensen wordt ervaren. Waar komt dat dan door?

Wat streef je na? Geluk of zin?

Ik denk dat het in eerste instantie te maken heeft met een gebrek aan zingeving. Niet goed weten waar je het allemaal voor doet. Vanuit onze maatschappij krijgen we voortdurend het beeld voorgeschoteld dat we geluk en succes moeten nastreven. Ongemerkt neem je dat over en creëer je hoge verwachtingen voor jezelf. Je wilt graag zo veel mogelijk genot, plezier en succes ervaren. Je bent voortdurend op zoek naar geluksmomenten en hebt daar steeds weer nieuwe input voor nodig. En wanneer de realiteit dan niet overeen komt met je verwachtingen, voel je je teleurgesteld, gefrustreerd en heb je het gevoel dat je faalt. Maar, ook al bereik je wel het gewenste succes, dan nog blijkt vaak dat ook dat je gevoel van leegte niet wegneemt. Het streven naar geluk en succes brengt dan niet de rust en voldoening waar we eigenlijk naar verlangen. Zingeving ligt echter op een dieper niveau. Zingeving gaat meer over het gevoel ergens toe te behoren en iets te dienen dat buiten jezelf ligt. Het gaat meer over tevredenheid, ‘goed leven’ en ‘goed doen’. Het geeft meer voldoening om te zoeken naar zin in je leven.

In verbinding staan met jezelf, met je emoties

Daarnaast kan het ‘is dit alles?’–gevoel ook sterk naar voren komen wanneer je weinig in verbinding staat met jezelf. Je weet eigenlijk niet goed wat jouw wensen en behoeften zijn en bent gewend je vooral aan te passen aan anderen. Belangrijk hierbij is ook onze omgang met emoties. Emoties zijn namelijk belangrijke richtingaanwijzers in ons leven. We hebben echter vaak weinig geleerd over onze emoties en hoe we hiermee om kunnen gaan. Wanneer je vooral gewend bent om de ‘ongewenste’ emoties (zoals boosheid, verdriet, frustratie e.d.) te onderdrukken of te verdoven, voel je ook de ‘gewenste’ emoties (zoals vreugde, plezier, dankbaarheid e.d.) niet meer. Je voelt je vooral leeg en doelloos. De kunst is dan ook om je emoties te leren kennen en beheersen i.p.v. erdoor beheerst te worden.

Onderzoek het ‘is dit alles?’-gevoel in jezelf

Om te ontdekken wat het ‘is dit alles?’–gevoel jou nu wil zeggen, is het van belang om dit in jezelf te gaan onderzoeken. Een aantal vragen die hierbij helpen, zijn:

  • Wat streef ik na?
  • Wat zijn mijn verwachtingen?
  • Hoe hoog ligt mijn lat?
  • Wat geeft mijn leven zin?

En daarnaast is het goed om jezelf af te vragen in hoeverre jij echt in verbinding staat met jezelf en je in staat bent om je emoties te herkennen, erkennen en te uiten.

Vind je het lastig om zelf een antwoord te vinden op deze vragen en zou je dit voor jouw persoonlijke situatie graag verder willen uitdiepen, kijk dan eens naar mijn ‘Coaching van betekenis’ programma. In dit programma werken we samen aan bovenstaande thema’s, zodat jij weer gaat voelen waar je het allemaal voor doet en hoe jij met jouw unieke waarde een betekenisvolle invulling kunt geven aan je leven en werk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *