zijn doen hebben

Zijn – doen – hebben: een andere manier van denken en doen

Bij het nastreven van de doelen in ons leven, denken we veelal vanuit het ’hebben-doen-zijn’ denkpatroon. Wanneer ik meer HEB (een goede opleiding, geld of tijd), dan kan ik meer DOEN (een goede baan krijgen, een groter huis kopen of vaker op vakantie gaan) en dan zal ik ZIJN wat ik graag wil zijn (succesvol, gelukkig of relaxed). Deze manier van denken krijgen we in onze maatschappij al van jongs af aan mee en bepaalt dan ook sterk hoe veel mensen in het leven staan en het leven ervaren.  

Het is een gedachtegang die van buiten naar binnen werkt. Als ik mijn externe omstandigheden optimaliseer, dan volgt mijn interne gevoel vanzelf. Maar, die vlieger gaat helaas niet op. Want of je nu bereikt wat je allemaal wilde hebben of niet, het maakt eigenlijk niet uit. Het biedt je geen garantie voor een gelukkig leven. Vanuit je focus op wat je wilt hebben, benadruk je namelijk vooral dat wat er nu nog niet is. Je energie komt vanuit schaarste, vanuit een gevoel van tekort. En dat maakt dat je je vooral ontevreden, onrustig en niet gelukkig voelt.

Het kan ook anders

Er is echter ook een andere manier van denken mogelijk, namelijk vanuit het ‘zijn-doen-hebben’ denkpatroon. Bij deze manier van denken ga je van binnen naar buiten. Je focust je niet op wat je wilt hebben, maar op wie je bent of wie je wilt ZIJN. Hoe wil jij je voelen? Wanneer jij bijvoorbeeld weet hoe je in het leven wilt staan en vanuit welke kernwaarden je wilt leven en werken, dan ga je dingen DOEN vanuit een hele andere energie. Niet vanuit een gevoel van schaarste, maar meer vanuit je essentie. Vanuit het gevoel dat je van waarde bent en de wereld iets moois te bieden hebt. Vanuit een gevoel van dankbaarheid. En vanuit dit gevoel is het veel prettiger om actie te ondernemen en kost het minder moeite om te gaan doen wat je te doen hebt. Om uiteindelijk te ontdekken dat je met wat je doet op den duur bereikt wat je graag wilde HEBBEN. 

Om je te kunnen focussen op je ZIJN, heb je echter wel de nodige zelfkennis nodig. Wie ben je of wie wil je zijn? Waar sta je voor en waar ga je voor? Wat heb jij hier te doen? Voel je echt dat je de moeite waard bent en een waardevolle bijdrage kunt leveren? Vragen die best lastig en vaak niet zo één, twee, drie te beantwoorden zijn. Wanneer jij echter een beter beeld hebt van wie je werkelijk bent, dan ontstaat van daaruit ook de context van hoe je denkt, voelt en doet. Vanuit je natuurlijke staat van ZIJN gaan de dingen dan meer in flow en ervaar je gevoelens van zelfvertrouwen, rust en vreugde als gevolg. Dit bewustwordingsproces gaat niet vanzelf en zal ook met pieken en dalen verlopen. En toch is het een reis die de moeite waard is om te maken.

Mocht je hier meer over willen lezen, vraag dan mijn gratis e-book ‘Hoe geef je betekenis aan je leven en werk’ aan. Of bekijk hoe ik je verder kan helpen in je proces met mijn coachprogramma ‘Coaching van betekenis’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *